Uttalelse fra forfatter Wenche-Britt Hagabakken

Vedr: Silja Strømme: Tusenfryd 70 sider
Swanriver forlag 2023

Manuskriptet består av fotografier, dikt og tekster av forfatteren. Inndelt i 9 deler med 3-5 dikt og tekster og med et fotografi som står til det enkelte dikt til hvert oppslag dobbeltsidig med fotografier til venstre og dikt og tekster til høyre.

Boka som helhet er vakker i et delikat design, og det er slående hvor godt fotografier, dikt og tekster kommuniserer med og utdyper hverandre. Det handler om barn, livet til og med barn både i tekst og bilder. Jeg oppfatter boka velegnet inspirasjonskilde og verktøy for yrkesgrupper som jobber med barn som lærere, førskolelærere og behandlere.

Mitt inntrykk av tekster, dikt og fotografier er at de samlet har en indre sammenheng som gir rommet til å tematisere det viktige for både barn og voksne i livsløpet. Få bruke sin kreativitet i møte med naturen og verden, være den man er i møte med venner, og voksne. Holdninger som påvirker uten å overforklare om at det viktigste av alt er kjærlighet, noen å være glad i og føle seg elsket. Ha gode venner og trygge voksne å forholde seg til.

Ofte er det vanskelige med narrativ av både bilde og tekst, og få disse til å virke sammen og ikke framstå løsrevet fra hverandre, eller rett og slett overforklare meningen slik at man føler seg undervurdert. Tusenfryd og bokas skaper Silja Strømme går ikke i den fella, men balanserer, utfyller og gir nye impulser som virker utvidende og ikke begrensende i samspillet mellom fotografier, dikt og tekster. Fotografiene er vakre, renskårne, stiliserende godt håndverk. De kan utmerket godt fungere uten tekst til å samtale med barn om.

Jeg fristes til å foreslå en mappe med bildene som kan følge boka som en egen mulighet, kanskje særlig til bruk overfor mindre barn. Fordi en del av dikt og tekster retter seg mer mot skolebarn på de laveste trinnene som har nådd alderen der barn har fått evnen til å forlate nuet og reflektere om hvem de er og det de opplever, mer instrumentelt.

Jeg syns tekstene er i et aktivt levende språk og mange er også sceniske. Interessant er det også at boka faktisk greier å henvende seg til meg som voksen og gi meg mer kunnskap om barn som ikke er teoretisert. Det som er godt skrevet til og om barn, er bestandig best når det også snakker til barnet i den voksne. Barnet i oss slutter aldri å leve. Det er hjertets språk som sildrer gjennom både fotografisk og tekstlig i Tusenfryd. Boka produserer smilene og åpenheten vi alle vil få et bra liv av ved å våge og møte hverandre med. Forfatteren lykkes i det som kan antas å ha vært hennes ambisjon.

Jeg blir fasinert av bøker tiltenkt de som jobber med barn, som snakker til hjertet og oppfordrer til å kaste seg ut i livet.

FØRSTE KAST

Én sjans
til første kast
og tusen sjanser til resten
heldigvis

ET SMIL

Ett smil fra deg
gjør dagen hel
også for én som
har en halv dag

kan hende

Hamar 7. juni 2023
Wenche-Britt Hagabakken
Tilbake til bloggen